Platobná neschopnosť USA by mala katastrofálne následky, varuje MMF

08.10.2013 Celý región

Washington 8. októbra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) varoval pred platobnou neschopnosťou USA, ktorá by mala katastrofálne následky a zrejme opäť stiahla ekonomiku do recesie.

Spojeným štátom hrozí bankrot, ak sa kongresmani dostatočne rýchlo nedohodnú na zvýšení dlhového stropu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard uviedol, že ak Washington nezvýši dlhový strop, povedie to k prudkým škrtom vo vládnych výdavkoch a zrejme to spôsobí výrazné finančné turbulencie.

"Môžeme povedať, myslím si, že problém so zvýšením dlhového stropu môže spôsobiť, že terajšie zotavovanie sa zmení na recesiu, ak nie na niečo horšie."


Čína a Japonsko tlačia na USA, aby vyriešili fiškálny spor


Čína a Japonsko, najväčší zahraniční veritelia Spojených štátov, tlačia na Washington, aby urýchlene vyriešil rozpočtový spor. Japonský minister financií Taro Aso dnes vyhlásil, že fiškálna kríza v USA môže mať ničivé dôsledky pre celú globálnu ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Asove slová potvrdzujú, že Japonsko, ale aj Čína sú čoraz viac znepokojení čiastočnou odstávkou vlády a sporom týkajúcim sa navýšenia dlhového sporu. Ak sa demokrati a republikáni v Kongrese urýchlene nedohodnú na navýšení dlhového stropu, pričom ako krajný dátum sa spomína 17. október, Spojené štáty sa dostanú do platobnej neschopnosti. To by malo negatívny vplyv na biliónové investície Číny a Japonska do amerických vládnych dlhopisov.

Podľa japonského ministra financií sa USA musia vyhnúť platobnej neschopnosti a zníženiu ratingu. "USA si musia byť plne vedomé, že ak sa to stane, čaká ich fiškálna kríza."

Japonský ekonomický denník Nikkei uviedol s odvolaním sa na nemenované zdroje, že japonskí predstavitelia mali počas pondelka niekoľkokrát telefonovať s predstaviteľmi amerického ministerstva financií.

Tajomník čínskeho ministra financií Ču Kuang-jao uviedol, že Peking komunikuje s Washingtonom o situácii. Dôvodom fiškálneho sporu je, že republikáni, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, podmieňujú navýšenie dlhového stropu zmenami v zdravotníckej reforme prezidenta Baracka Obamu.

Ču uviedol, že Čína je "prirodzene znepokojená vývojom v USA". Podľa neho je "zodpovednosťou" Washingtonu vyhnúť sa dlhovej kríze a ochrániť čínske investície.

Aj americké ministerstvo financií varovalo kongresmanov, že ak nenavýšia dlhový strop, USA čaká bezprecedentný bankrot. Spor, ktorý sa dostal do slepej uličky, spôsobil, že približne 800.000 zamestnancov federálnych agentúr je od 1. októbra doma na nútenej neplatenej dovolenke.

Čína vlastnila na konci júla americké vládne dlhopisy za 1,28 bilióna USD (942,8 miliardy eur) a Japonsko za 1,14 bilióna USD, ako vyplýva z údajov amerického ministerstva financií.

Posledná veľká konfrontácia medzi demokratmi a kongresmanmi týkajúca sa dlhového stropu sa odohrala v auguste 2011. Vtedy obe strany pod tlakom turbulencií na finančných trhoch a obáv z ekonomickej katastrofy na poslednú chvíľu dospeli ku kompromisu.
 

Vyberte región